Årsberetning

Årsberetning for Fair Trade Bazaren for 2018

Fair Trade Bazaren kan igen i 2018 glæde sig over et rigtig godt år, idet omsætningen igen er steget, til 1.281.798 kr. (heraf 4.085 kr. ved deltagelse i aktiviteter udenfor butikken). Overskuddet blev på 60.219 kr., hvilket anvendes til at videreudvikle butikken og til yderligere vareindkøb.

Resterende tipstilskud på 8.757 kr. fra sidste år er blevet anvendt til nyt lys, en ny reol til dørmåtter, samt 3 trækasser på hjul til hængestole og hængekøjer med barre. Kriterierne for at få tipsmidler er blevet ændret, så FT Bazaren fremover ikke vil kunne være blandt modtagerne heraf.

Den meget solrige sommer medførte stor efterspørgsel efter vore meget populære hængekøjer, hængestole samt puder, der passer hertil, alt sammen i en meget høj kvalitet. De fleste kommer fra Exporsal i El Salvador. Der blev stort set udsolgt.

Butikken har med succes valgt at satse på et godt udvalg af kurvevarer af naturmaterialer som kaisagræs, hoglasiv, evt. med gamle sarier. De fremstilles i Bangladesh, Ghana og Madagaskar. Endvidere har vi fået flere designs af vore velkendte slidstærke dørmåtter fra Bangladesh af kokosbast, bl.a. flere forskellige dyr, som også er meget populære.

Sokker af 70% alpakauld fra Peru, de 2 smukke, farveglade keramikstel (African Ladies og Karrusel) fra Sydafrika; økologisk pulverkaffe fra Bukoba i Tanzania, Solcellelamper fra Sydafrika er andre vigtige varer.

Størsteparten af butikkens salg har dog været i mindre mængder af vort store, meget forskelligartede sortiment, her kan f.eks. nævnes rigtig mange og forskellige smykker, især øreringe. Talmæssigt fylder de mange fine og meget billige håndlavede kort fra Bangladesh fortsat meget.

Butikken er nogle gange af turister blevet spurgt, om vi havde noget fra Aarhus. Divya Easwar har derfor designet et meget smukt relief af forskellige karakteristiske vartegn i Aarhus, som så er blevet printet på genbrugsglas i Chile. De sælger godt.

Vi har i 2018 fået kontakt til yderligere en importør, Egos-Copenhagen, medlem af WFTO. Fra dem får vi filtsko i forskellige farver fremstillet i Nepal. Vi har genoptaget køb af filtting fra Én Gry og Sif, medlem af WFTO.

Fair Trade Bazaren er i 2018 blevet passet af en butiksassistent på 16 timer på hverdage, en butiksassistent på 7 timer om lørdagen, samt af ca. 40 frivillige, hvoraf nogle har været yderst aktive hele året og andre har været  med i kortere tid. Vi har som tidligere år også haft flere i arbejdsprøvning for kommunen.

Samarbejde med de andre Fair Trade butikker i Danmark er i gang igen. Det er især omkring fælles indkøb af varer.

Vores medlemskab af Fair Trade Danmark ophørte d. 30. juni

Butikkens økonomiansvarlige, Poul Roed Kristensen, er med i WFTO’s europæiske afdeling i en gruppe, der diskuterer butiksområdet.

Butikken er medlem af   Sociale Entreprenører i Danmark og af Latinerforeningen i Aarhus.

Vi er naturligvis aktive på facebook, vores hjemmeside www.fairtradebazaren.dk, og sender nyhedsbrev ud ca. hver 2. måned. Endvidere sendes der interne nyhedsbreve ud til de frivillige.

Også i året 2018 har vi arrangeret eller deltaget i mange forskellige aktiviteter, bl.a. kan nævnes:

  • Vores traditionelle, meget hyggelige nytårsspisning, i år på café Olive.
  • Tur til Ambiente messen i Frankfurt i februar for at tale med gamle og nye importører om nye varer til butikken.
  • Afrikansk Marked på Godsbanen i pinsen
  • Verdens Fair Trade Dag d. 12.maj
  • Open by Night i begyndelsen af juni.
  • Afrikansk Marked d. 2. september (i festugen)
  • Verdens bedste Nyheder d.7.sept.
  • D. 7. september fejrede vi butikkens 25 års jubilæum med en velbesøgt og vellykket reception (trods regnvejr hele dagen) og rabat på varer. Senere holdt vi en dejlig fest for alle frivillige i U-husets kantine.
  • Fyraftensmøde om faldgruber ved scanning af varer og fiduser omkring indpakning.
  • Julehygge i butikkens kælder.

Til slut vil vi gerne takke alle vore mange kunder, og alle frivillige for stor opbakning og interesse for varer og vores butik, uden hvilken det ikke ville være muligt at sælge de mange fine varer, som er fremstillet af de mange dygtige kunsthåndværkere i Afrika, Asien og Latinamerika.