Årsberetning

Årsberetning for Fair Trade Bazaren for 2021

Året 2021 blev, ligesom 2020, en del præget af covid19 pandemien. Ligesom andre butikker blev vi af regeringen pålagt at holde lukket fra julen 2020 til 1. marts 2021. Vi kunne dog opretholde et lille salg over nettet. Også mange af vore producenter har haft vanskeligheder med at opretholde produktionen pga. corona-nedlukninger. Der har været en del forsinkelser med fragten pga. kødannelser i havnene.  Alligevel endte årets omsætning på 1.336.764 kr., heraf 280.820 kr. i december måned alene, hvilket er rekord for december. Vi har brugt 642.594 kr. på vareindkøb. Overskuddet blev på 42.445 kr.

Vi køber – i samarbejde med Fair Trade Gruppen – varer fra 18 forskellige eksportører i Vietnam, Bangladesh, Indien, Nepal, Palæstina, Sydafrika, Kenya, Tanzania (Zanzibar), Chile, Peru, Guatemala, El Salvador, foruden flere danske og europæiske Fair Trade importører. De fleste er medlem af WFTO (World Fair Trade Organization). Vi er stolte over, at 96% af vore varer er godkendt som Fair Trade varer. Heraf er 90,14% certificeret af WFTO eller FLOI (Fairtrade Labelling Organization international). 6,02% er godkendt af Fair Trade Danmark, Contigo eller Bazaren. Ikke-godkendte varer fra importører, der handler efter Fair Trade lignende vilkår, udgør 1,9%.

Vi forhandler et stort udvalg af hængekøjer og hængestole, mange forskellige kurvevarer og et godt udvalg af solide dørmåtter af kokosbast, et meget stort udvalg af fine kort, et rigtig stort udvalg af unika-smykker, især øreringe, sokker af alpakauld, flere keramikstel, bl.a. 2 sydafrikanske stel. Og meget andet.

De økonomisk vigtigste enkeltvarer har i 2021 været store polstrede hængestole, hængekøjer med og uden barre, mindre hængestole, pudebetræk i samme design, fra El Salvador; Økologisk pulverkaffe fra Tanzania; Farverige store dobbeltlagstæpper af brugte sarier fra Bangladesh; Flerfarvede bolgakurve med pung fra Ghana; Børnetrommer fra Indien; Solcellelamper fra Sydafrika; Sæt af 3 bøttekurve af jute+sari+jutehanke fra Bangladesh; Kort af hvedestrå fra Bangladesh; Kokosdørmåtter fra Bangladesh.

I 2021 har vi fra en ny leverandør, Chako på Zanzibar, Tanzania, med en del besvær fået nogle spændende glasvarer, som lamper og glas med låg af træ.

Fair Trade Bazaren er i 2021 blevet passet af en butiksassistent på 16 timer på hverdage, en butiksassistent på 7 timer på lørdage, samt ca. 30 frivillige, nogle kun en gang imellem, men de fleste jævnligt eller meget trofast. Vi har også haft en ung i arbejdspraktik for kommunen.

Fair Trade Bazaren er aktivt med i samarbejdet med de andre Fair Trade butikker i Danmark, især omkring fælles indkøb af varer.

Butikken er medlem af Sociale Entreprenører i Danmark og Latinerforeningen i Aarhus.

Vi er naturligvis aktive på facebook, instagram, vores hjemmeside www.fairtradebazaren.dk, og sender nyheds-breve ud hver måned. Endvidere sendes der interne nyhedsbreve til de frivillige.

 2021 har vi deltaget i eller arrangeret forskellige aktiviteter:

  • Verdens Fair Trade Dag d. 8. maj, i regnvejr.
  • Århus Cityforenings årlige arrangement, Verdensbilleder d. 4. juni.
  • Den landsdækkende kampagne Verdens Bedste Nyheder d. 10. september med uddeling af blade og chokolade foran butikken. Generelt meget positiv stemning.
  • En dejlig udflugt for de frivillige til Fængselsmuseet i Horsens d. 19. september.
  • Et vellykket besøg af de frivillige fra Holstebro Fair Trade, hvor en af dem fortalte om et besøg hos Gospel House på Sri Lanka, i forbindelse med en rygsæktur derude.
  • Julemarked i Frivillighuset på Kirkegårdsvej d. 13. november, hvor vi solgte for 1.325 kr.
  • Vores ordinære generalforsamling blev afholdt med godt fremmøde d. 15. september.

Til slut vil vi gerne takke alle vore mange positive kunder og frivillige for stor opbakning til Fair Trade Bazaren og vore mange fine varer fra de mange dygtige kunsthåndværkere i Asien, Afrika og Latinamerika.